BAS & KAS Ambassadeur Mounir Toub
Als chef-kok en kookdocent heb ik een passie en liefde voor koken. Altijd al gehad ook.
Ik ben op m’n 16de met de koksopleiding begonnen, maar daar ervaarde ik tegengas. Ik werd na het eerste jaar bij geen enkel leerbedrijf aangenomen.
Mijn toenmalige mentor heeft mij daarna erg geholpen en ervoor gezorgd dat ik alsnog aan de slag kon bij een leerbedrijf.
En daar is ook mijn liefde voor het onderwijs begonnen.
Al meer dan 10 jaar ervaring
Na een aantal jaar als chef-kok te hebben gewerkt en na het afronden van de deeltijd docentenopleiding, ben ik vervolgens als docent bij het ROC van Eindhoven van start gegaan. Daar gaf ik voornamelijk les aan niveau 1 leerlingen van de toenmalige Horeca-Assistent opleiding, de BAS & KAS leerlingen van nu. Dit waren voornamelijk leerlingen die geen opleiding hadden afgerond of geen schoolsucces hadden behaald. Maar er zat wel degelijk potentie in deze leerlingen. Zij hadden alleen wat sturing, liefde en regelmaat nodig en dat wist ik als geen ander. In de 10 jaar dat ik daar les heb gegeven, heb ik 400 leerlingen opgeleid als mentor. Een groot deel van die leerlingen is nu werkzaam als restauranteigenaar, bedrijfsleider, chef-kok of docent!
De BAS & KAS opleiding is voor velen de start van hun eerste succes. Na de opleiding kunnen ze aan de slag op de arbeidsmarkt of doorgroeien. Met de branchediploma’s van SVH is dat helemaal geweldig. Dat ervaar ik nu ook bij de Robert Kranenborg Academie waar chef Kranenborg en ik de studenten voor een KAS branchediploma opleiden. Ze krijgen hiermee wel een kans in de horeca en worden niet belemmerd door eventuele tekortkomingen in de algemene vakken.
Zonder BAS & KAS kom je er niet!
Je kunt nog zo’n goede chef-kok of gastheer zijn, zonder je volledige team kom je er niet, dus zonder BAS of KAS ook niet. De sturing die ik zelf van mijn eerste kookdocent en mentor heb gehad heeft ervoor gezorgd dat ik gemotiveerd aan de gang ging en alsnog een leerbedrijf had. Vanuit daar heeft mijn carrière een sprong genomen.Deze leerlingen hebben gewoon een extra duwtje in de rug nodig. Je moet ze juist stimuleren en steunen. En dat weet ik als geen ander door mijn eigen ervaring!
Mijn rol als BAS & KAS ambassadeur is mij denk ik dan ook op het lijf geschreven. Ik heb altijd gezegd, koken en onderwijs wil ik blijven combineren. Als ambassadeur ga ik bij scholen kijken waar ik docenten bij kan helpen. Je hebt bijvoorbeeld docenten die goed kunnen lesgeven, maar
moeite kunnen hebben met het vaktechnische gedeelte en andersom. Ik ga mijn uiterste best doen om beide expertises met elkaar te koppelen. Daarnaast heb ik veel ideeën over hoe je het beste uit niveau 1 leerlingen kunt halen middels motivatie en coaching. Mijn uiteindelijke doel als ambassadeur is om meer begrip te kweken voor deze doelgroep en opleiding en om BAS & KAS nader op de kaart te zetten. Ik heb er erg veel zin in!