Waarom Bedieningsassistent (BAS) en Keukenassistent (KAS)?
De horecabranche vraagt om erkende certificaten en vakdiploma’s voor een groep, veelal jonge talenten die in het reguliere onderwijs minder goed kunnen meekomen. Zij vinden de horeca leuk en willen ook aan de slag in deze branche. Dit zijn studenten uit de bovenbouw van het praktijkonderwijs of Entree en de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij noemen ze Bas en Kas!
Deze jongeren leren vooral door te doen. En laat werken nou net precies zijn wat zij als geen ander kunnen! De beste motivatie om te leren is het voelen en meemaken van succesmomenten op de werkvloer. Dit, gepaard met goede en persoonlijke begeleiding.
Bas en Kas zijn absoluut van waarde voor de arbeidsmarkt. Met het diploma Bedieningsassistent (BAS) of Keukenassistent (KAS) op zak, dat aansluit bij de vraag vanuit de branche, hebben zij een mooie toekomst in het vooruitzicht en krijgen zij een eerlijke kans met een goed arbeidsmarktperspectief. Met dit diploma kunnen zij doorstromen binnen de organisatie met een SVH vervolgdiploma kok of gastvrouw. Bas en Kas bepalen zelf wat het einddoel is in hun carrière, op hun eigen ritme en eigen tempo.
SVH helpt Bas en Kas met de eerste stap in de goede richting met het aanbod van deze nieuwe leermiddelen. Bekijk onderstaand filmpje met een uitleg over Bas en Kas.
Assistent nieuwe stijl
De oorsprong van de twee diploma’s voor bedienings– en keukenassistent, is het diploma Horeca-assistent (niveau 1). Deze is uit het kwalificatiedossier verdwenen met ingang van 2016 – 2017 (het jaar waarin de nieuwe mbo-kwalificatiedossiers verplicht worden ingevoerd). De diploma’s Keukenvaardigheden Restaurant, Keukenvaardigheden Fastservice en Bedieningsvaardigheden Fastservice verdwijnen met ingang van 1 januari 2017 uit het kwalificatiedossier. Binnen Entree, de nieuwe naam voor niveau 1, zijn de uitstroomprofielen Voeding (gericht op koken) en Zorg (gericht op gastgericht werken) van belang voor de horeca. Op basis hiervan zijn de twee nieuwe assistentdiploma’s, BAS en KAS, ontwikkeld.
Branche-erkende diploma’s
De horecabranche staat achter hen. Met erkende branchecertificaten en diploma’s met de bijpassende examens en leermiddelen die ervoor zorgen dat Bas en Kas niet met lege handen de arbeidsmarkt op hoeven. Daarmee wordt een deel van het probleem van de horeca opgelost: het grote percentage ongeschoold personeel in de branche.
De diploma’s en certificaten zijn tot stand gekomen in nauw overleg met het bedrijfsleven en onderwijs. Erkend door koepelorganisaties, gildes en alle andere belangrijke branchepartijen. Zo krijgen jongeren die 9 van de 10 keer ontzettend gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan, dat extra duwtje in de rug.
De branche leidend
SVH vindt het heel belangrijk om de branche leidend te laten zijn en intensief te betrekken bij de ontwikkeling van examens, certificaten en leermiddelen. Daarom zijn we op dit moment volop in gesprek met horecabedrijven en opleidingsinstellingen om de didactische eisen en kwaliteitseisen te inventariseren en ook voor andere door de branche gewenste diploma’s en certificaten de juiste invulling te ontwikkelen.
Meer weten?
SVH wil samen met betrokkenen nog meer voor deze doelgroep betekenen om ze een goede start in de horeca te geven. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.